-LESZOKáSVONAL- / 06 1 393 5170    
normál dijazással hívható    


     Ma 2018. 07. 17.,
    
   
 

Hírek, Aktualitások


Kedves Látogató!

 Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja!


332 helyszín, 1 229 616 vizsgálat, 64 632 látogató az életmód tanácsadáson: ez a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja elmúlt két évének mérlege. A prevenció jegyében idén is tovább folytatódik a Magyar lakosság egészségének javítása érdekében életre hívott kezdeményezés, mely 44 szakmai szervezet összefogásával valósul meg.


Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2012-ben ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. A cél nem változott, a programban résztvevő 44 szakmai és civil szervezet továbbra is lehetőséget kíván biztosítani Magyarországon az embereknek, hogy megtegyék az első lépéseket egészségük javítása érdekében. A szűrővizsgálat eredményei azt mutatták, hogy erre ma még nagyobb szükség van, mint az sokan előzetesen gondolták.


A program elmúlt két évében közel 42 000 ember élt a szűrőkamionon igénybe vehető 26 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A résztvevők 56 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki, a legaktívabbak Budapesten (19,32%) és Pest megyében (15,35%) voltak az emberek, ezt követte Bács-Kiskun (11,84%), Heves (7,19%) és Veszprém megye (5,87%) lakossága.


A vizsgálati eredmények alapján egyértelműen látszik, hogy a Program erőfeszítéseinek ellenére továbbra is van mit még tennünk a megelőzés tekintetében. A szűrésen résztvevők által kitöltött kérdőívből kiderült, a szűrőkamiont felkeresők 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember továbbra is hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a részt vevők 64%-a fogyaszt rendszeresen zöldségfélét.


Mindez azt mutatja, hogy átlagosan 36%-uk hetente, vagy ettől még ritkábban, havonta színesíti csak táplálkozását az egyébként elengedhetetlen zöldségekkel. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 59 százalékának napi életritmusában a fizikai aktivitásnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 41 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás ajánlott) szintén kiemelt tényező például a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.


Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a BMI (testtömeg-index) és a haskörfogat értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 52 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62%-ánál, utóbbi a résztvevők 49%-ánál volt nagyobb a megengedettnél. A férfiak lényegesen rosszabb eredményeket produkáltak, hiszen amíg a nők 37%-ánál haladta meg a normális értéket a hasi zsírterület, addig az erősebbik nem 62%-ára volt ugyanez jellemző.


Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a fent említett betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt két évében megkérdezettek 20%-ának a családjában fordult már elő szívinfarktus, 30%-ának fordult elő daganatos megbetegedés, míg stroke a résztvevők 9%-ának családjában következett be. A magasvérnyomás megbetegedésre vonatkozó hasonló kérdésre a résztvevők 43%-a válaszolt igennel.


Ami a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kiemelt kockázati tényezőkre vonatkozó vizsgálatokat illeti, a résztvevők 39 százalékánál mértek a normálisnál magasabb vérnyomásértéket, 27 százalékuk már hipertóniásnak számít. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 10%-ának volt magasabb a vércukor szintje az elfogadhatónál, és a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 33%-ánál mutatott a megfelelő értéknél többet az adott készülék. A mért eredmények igen jól jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében.


A Program 2012-ben is a lakosság rendelkezésére áll 200 helyszínen bízva abban, hogy a korszerű ingyenes szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségfejlesztése terén. Bővebb információ a programról és a helyszínekről: www.egeszsegprogram.eu címen található.


Tisztelettel:


Dankovics Gergely                                            Prof. Dr. Kiss István


Programigazgató                                                           Szakmai Programbizottság elnöke


2012.03.19.

 

Keresés:
 

 
'“Döntöttem, leteszem a cigit.”'

részletek...

 
'“Gondolkozom a leszokáson, de még nem határoztam el magam.”'

részletek...

 
'“Már többször letettem a cigarettát, de megint dohányzom.”'

részletek...

 
'“Nem tudom, hogyan segítsem a páromat vagy a barátomat a cigiről való leszokásban?”'

részletek...

 
'“Már nem dohányzom. De meddig lesz ez így?”'

részletek...

 
SZAKEMBERKÉPZÉS 2016
   
A NŐK ÉS A DOHÁNYZÁS 2012
   
MÉDIA
   
KÖZPONTRÓL
   
Kezdőlap
   
Bemutatkozás
   
Hírek, Aktualitások
Közlemények/Sajtótájékoztató
   
Galéria
   
Partnerek
   
Linkgyűjtemény
   
Elérhetőség, Kapcsolat
   
REGISZTRÁCIÓ
   
LÁTOGATÓKNAK
   
SZAKMAI MENÜ
   
AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS
   
DOHÁNY-LEVÉL PÁLYÁZAT 2012
   

Dohány-levél Pályázat 2012.
Pályamunkák
Pályázati kiírás

BELÉPÉS | Regisztrációelfelejtette jelszavát?
kérdőív kitöltése  
     


iWiW Windows Live Google Bookmarks Blogtér Linktér Startlap Urlguru Digg Delicious Tumblr StumbleUpon Yahoo! NetVibes
Jogi nyilatkozat | Adatvédelem
Leszokásvonal minden jog fenntartva